shutterstock_197301326

ProefLOKAAL Overvecht

ProefLOKAAL Overvecht is gericht op het realiseren van een lokale en duurzame keten van gezond voedsel in de wijk Overvecht: van productie tot consumptie.

Doel is een aanbod van gezond en lekker eten te creëren, de lokale economie te stimuleren en lokaal en duurzaam voedsel te verbouwen en verwerken.

Het project is een initiatief van:

BOOM Business Point, ComunYdaad, DOK030 en Vosjan Management op Maat.

Het ontstaan

Het initiatief is ontstaan vanuit de volgende vragen/behoeften:
  • behoefte aan verbinding en ontmoeting op bedrijventerrein Nieuw-Overvecht
  • verbinding met andere initiatieven en bewoners in de wijk
  • vraag naar horeca met een sociale functie, samen met lokaal en eerlijk geproduceerd voedsel

In drie inspiratiesessies dachten diverse lokale partijen mee over verdere invulling en uitwerking van het concept. Uit deze lokale partijen is een kerngroep ontstaan die het plan verder uitwerkt en het initiatief trekt.

Wat is het?

ProefLOKAAL Overvecht is:
  • een lokale keten in de wijk: van productie tot consumptie
  • een voedseltuin waarin buurtbewoners, scholieren, ondernemers, etc. gezamenlijk groenten en fruit verbouwen.  De oogst gaat deels naar iedereen die meewerkt, de rest is bestemd voor verkoop aan lokale afnemers
  • verwerking en bereiding van de producten door lokale cateraars/kookgroepen/leerlingen/startende ondernemers. Met als resultaat een divers aanbod van goed, lekker en gezond eten
  • een sociaal initiatief: het biedt stageplekken, (leer)werkplekken en een plek voor startende ondernemers op meerdere plekken in de keten
  • gericht op ontmoeting, samenwerking en verbinding met lokale initiatieven en organisaties
  • maatschappelijk verantwoord en sociaal ondernemerschap, uitgaand van een groeimodel

Voor en met wie?

  • het initiatief gaat de werknemers van de bedrijven op bedrijventerrein Nieuw Overvecht, organisaties en bewoners van Overvecht voorzien in catering, gezonde lunches, bedrijfsfruit, etc.
  • dit gebeurt met sociale instellingen en organisaties, actief in de voedselbereiding en catering. De deelnemers zijn deels mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt
  • bij het opzetten en uitvoeren van het initiatief staat sociaal en verbindend centraal. Bestaande initiatieven kunnen aanhaken en hun bijdragen leveren

Financiering

De startfinanciering voor de eerste schakel, het opstarten van de Voedseltuin Overvecht is rond. De start wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Ondernemersfonds Utrecht, het Rabo Stimuleringsfonds, Stichting Utrecht Natuurlijk, Wijkbureau Overvecht en het Kansfonds. Het streven is dat de keten uiteindelijk zal gaan draaien als een sociale onderneming.

Meer informatie

www.facebook.com/VoedseltuinOvervecht

Burgemeester en Wethouders komen klussen met NL Doet! 12 maart 2016

Groen moet je doen! 14 juni 2015

We zijn van start met de Proefdag op 26 april!

Leerlingen van het Trajectum College hebben ons op 20 en 21 april geholpen met het startklaar maken van de tuin. Ze hebben hard gewerkt en veel gedaan!

De eerste werkzaamheden op de tuin! Van dierenweide naar voedseltuin.

Inspirerende wintersessie op de toekomstige Voedseltuin in stadsboerderij Gagelsteede van Stichting Utrecht Natuurlijk.